Waarom doe ik dit werk en hoe kom ik daar toe. Iets over de groene kant van mijn levensverhaal. Ik ben geboren in Amsterdam op het Mosveld maar na 3 jaar verhuisden mijn ouders naar Brabant, ”men had daar grote tuinen”. In Oss had mijn vader een volkstuin met vooral bloemen en bijen. Daar stond ik als klein meisje verbaasd over het zandviooltje wat precies dezelfde kleur had als mijn lichtgele jurkje! We gingen vaak wandelen en fietsen door de bossen en naar het ven. Ieneke’s tuin was een favoriet kinderboekje.
Op mijn 7de verhuisden we naar Teeffelen, een oude boerderij met weiland werd door de jaren heen een mooi huis met heerlijke tuin. Fijne jeugdherinneringen ... het fietsen door weer en wind naar school, rollen door het gras van de dijk, grote bossen veldbloemen, weilanden vol pinksterbloemen, de geur van onze hutten in de vlier, het ruisen van de populieren langs de tuin ... teveel om hier op te noemen, geweldig was het. Ook het werken in de tuin, planten, oogsten, verwerken werd mij met de paplepel ingegoten. Daarnaast nog de vakanties met veel wandelingen in bijv. Zwitserland, Luxemburg, Duitsland.
Op mijn 16e ging ik in Tilburg op kamers en volgde de lerarenopleiding Tehatex. In werkstukken werden vaak natuurelementen verwerkt zoals kippenbotten, magnoliabladeren. En ik studeerde af op veldovenstoken. Mijn vriend Mario had een tuintje met grote balsempopulieren, het was daar een beetje ’terug naar de natuur’. Ons eerste huis had een vrije tuin met een kastanjeboom. Ook groeide er spontaan een grote tabaksplant uit een rustend zaadje, een wonder vond ik het.
Ons huidige huis staat aan een plein met veel bomen en een grote oude vleugelnoot. Achter het huis hebben we een tuin met veel leuke plekjes, een composthoop en een kasje. Vanaf 1999 had ik 12 jaar een volkstuin van 280 m2 in Moerenburg met groentes, fruit, bloemen. Het was vooral een bron van natuurplezier, wezenlijk contact met wat leeft, inspiratie en rust.
Van de overvloed in de tuin nam ik veel mee naar huis. In ons huis zijn altijd bloemen, takken, kransen en de kelder staat vol met inmaak: jam, chutney, kruidenazijn, moes, .... De laatste jaren maak ik van de kruiden uit mijn tuin ook zalf, tinctuur, olie, thee en droog ik zo’n 40 kruiden voor in de keuken en thee. Het doet me goed zo omringd te zijn door het goede van de aarde en ik denk ook aan het geheel bij te dragen door een respectvolle omgang. In mijn omgeving merk ik dat het mensen inspireert of intrigeert en graag zet ik mensen op het spoor van natuurbeleving op een manier die dicht bij de mens blijft, concreet maar geestverrijkend en positief. De afgelopen 20 jaar (vanaf ca 1990) heb ik als vrijwilliger, als betaalde kracht of als initiatiefnemer meegewerkt aan tal van projecten of verbanden die tot doel hadden mensen in contact te laten komen en zich deel te laten voelen van de natuur.
Vanaf 2001 organiseer ik als zelfstandige o.a. natuuractiviteiten voor doelgroepen die zich niet vanzelfsprekend in de natuur begeven. Vanaf november 2012 richtte ik de Naturentuin in als basis waarvanuit ik natuur en tuinactiviteiten kan organiseren. Maar ook om mezelf te verdiepen want elke dag verwonder ik me en leer over het wonder van de natuur.
We kunnen ons in de natuur deel van de aarde, de kosmos en het grote geheel voelen. Natuur is constant en bijna overal aanwezig. Jezelf als deel van de aarde voelen geeft een verantwoordelijkheid. Natuurbeleving kan een eerste stap zijn. Natuur is een inspiratiebron binnen handbereik. Schoonheid, harmonie en liefde voor de aarde staan bij mij centraal. Het geeft me energie en rust. Graag ben ik in natuurrijke tuinen en landschappen zoals de Mortelen, rond Winterswijk en het rivierenland. Maar ook in Graubünden, Zwitserland en Kent en Dorset, Engeland. Ik kan niet zonder natuur, zoek de wisselwerking op en stimuleer die graag bij anderen.
Stapstenen van de laatste 30 jaar
Leerscholen, waar en wat heb ik geleerd • lerarenopleiding Handvaardigheid/Tekenen: beelden en planmatig werken • 30 jaar ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking in wonen, werken, vrije tijd: communicatie en inleving is de basis van goede ondersteuning • initiatiefnemer, materialenmaken en coördinator Stichting De Nieuwe Wind: gáán voor een doel en bereiken door inzet, samenwerking en enthousiasme (! Solidariteitsprijs 2001) • jaarcursus Actieve Verwondering: natuur is een eindeloze inspiratiebron en rustpunt dichtbij jezelf • 5 jaar voorzitterschap Volkstuinvereniging Moerenburg: harmonie en organisatie hangen samen, een goede, open organisatie zorgt voor persoonlijke natuurbeleving • vanaf 2001 natuuractiviteiten organiseren: geen vetpot maar dat is niet nodig, wel veel voldoening en blijdschap
Activiteiten vanaf 2001: Start als Anneke Scholte Advies en begeleiding met projecten over communicatie van mensen met een verstandelijke beperking en laagdrempelige natuuractiviteiten zoals: • project Toegankelijkheid en ontwikkeling Natuurkar en 4 Natuurdoe-tassen (Natuurmuseum Brabant, Tilburg en Bezoekerscentrum Slabroek, Uden) • initiatief en materiaalontwikkeling integratieproject Samen de natuur in (IVN-Nederland) vanaf die tijd loopt het op 6 plaatsen • samenstelling Natuurontdekpad Moerenburg (IVN-Consulentschap Brabant)
! Anneke Scholte van Naturen (vanaf maart 2009) • cursussen Ecologisch tuinieren (honderden cursisten in 4 jaren) • Groene Ontdektocht in de wijk Jeruzalem • Kindertuin ’Het beloofde land’ in Jeruzalem, opzet en inhoudelijke begeleiding 3 jaar • Belevingswandelingen bij zonsopgang en -ondergang, Moerenburg en met wildplukken • Een schooltuin? Ja, natuurlijk! het schrijven van de tekst van een uitgave van de Gemeente Tilburg en Natuurmuseum Brabant. • Praktijkdag Ecologisch tuinieren, samen met tuinderij Ut Rooie Bietje, 400 bezoekers • 3 Groene Handdrukken, eerbetoon door de gemeente voor samenwerkingsvernaden:1. Kindertuin Het Beloofde Land, 2. Fietstocht Met de fiets de boer op, 3. Praktijkdag samen met Ut Rooie Bietje • 6 filmpjes voor Omroep Brabant, steeds 3 minuten over het opzetten van een Kruidentuin (2x), Onkruidbestrijding, Gelaagdheid in de tuin, in het kader van het Jaar van de Biodiversiteit.
... kijk verder in het Nieuwsarchief voor korte (foto)verslagen van de activiteiten van 2011 en verder....