Zinderende zomer in de Naturentuin

augustus 2018

Waar het evenwicht zoek is vallen slachtoffers. Dat is op dit moment ook aan de hand in de Naturentuin. De natuurliefhebbers zien het al overal om ons heen in de natuur en houden hun hart vast. De eindeloze veel te hete en droge zomer is een nieuwe beleving. Waar de Naturentuin eigenlijk altijd een weldaad is en een bron van leven moet je daar nu goed naar zoeken. Een maand geleden was het nog echt wel hoopgevend hoe planten zich hielden. Onze manier van tuinieren (losse bodem, mulchen, spaarzaam gieten, zelfzaai, biodiversiteit) zorgt voor veerkracht.  Nu het al weken wel erg extreem is, komen er veel dorre stengels en kale plekken. Bloemen worden kleiner, komen niet uit de knop of verschijnen helemaal niet. De productieplanten (kruiden, moestuin, tomatenkas) overleven enkel of sterven. Zelfs struiken en bomen laten blad en vruchten vallen. Hoe ga je daar mee om? Het is een tijd van veel leer-ervaringen (zie ook het volgende bericht met tips voor eigen tuin).

In de Naturentuin zijn er meerdere doelen naast elkaar:
1. Biodiversiteit, dus soortenrijkdom moet behouden blijven. We hebben dezelfde planten op meerdere plekken staan en daardoor een grotere overlevingskans, dus later kunnen we weer proberen uit te planten. Speciale en redelijke sterke soorten die ik niet kwijt wil, krijgen af en toe een gieter water. Voor de dieren die het nu erg moeilijk hebben, laat ik bloeiende planten zolang mogelijk bloeien door water gieten en wegknippen van uitgebloeide bloemen. Appels laten liggen en fruit mogen ze gedeeltelijk opeten. Drinken kunnen ze in de vijver.

2. Inspiratie voor bezoekers, ontspanning en stimulerende ervaringen. Er is nog altijd veel te ontdekken zeker voor degene die gericht is op natuur-processen. Verder leg ik veel uit en laat foto’s zien van hoe het vorige jaren in deze maanden was. De vijver is ca 30 cm gezakt maar nog altijd helder en vol beestjes. Vlinders en ander vliegende insecten mogen nu niet gevangen worden want hebben het al zwaar genoeg.

3. Continuïteit, het voortbestaan van de Naturentuin. Nu wel een lastige kant, de zomer is de tijd van oogsten. Helaas zijn er groepsbezoeken niet doorgegaan, hopelijk komt men terug. Ook het bezoek op hete dagen is minder, in de tuin is het namelijk nog 5 graden warmer dan elders, vanwege de ligging in een kommetje gericht op het zuiden. Gelukkig trekken de kaboutervriendjes en schattenzoekers zich daar niets van aan en brengen extra leven in de tuin. Wat betreft het tuinadvies en de plantenverkoop verwacht ik met deze zomerervaring wel meer werk. De planten die nu overblijven blijken sterk en hebben een “hittekeurmerk” en ondertussen kan ik tuinwensen nog beter invullen want het zal niet de laatste hete zomer zijn!

Al met al… niks blijkt vanzelfsprekend en net als planten boren we zelf ook nieuwe overlevingsstrategieën aan. Bijvoorbeeld, tel je zegeningen: de bloeiende tuin trekt veel insecten uit de omgeving omdat ze elders geen voedsel kunnen vinden, 2 rupsen van de koninginnepage die zich verpopt hebben, een tijgerspin, een keizersmantel (zeldzame dagvlinder) en de penwortels (malva’s, teunisbloemen en wilde peen) die eindeloos blijven bloeien. Verder ben ik erg benieuwd naar wat voor herfst en winter we krijgen en wat dat allemaal voor gevolgen zal hebben op termijn. Wordt vervolgd …

Zinderende zomer Zinderende zomer
Toch nog wat bloemen her en der... Toch nog wat bloemen her en der...
Bijzondere beleving aan de vijver Bijzondere beleving aan de vijver
Keizersmantel met veel vlieguren Keizersmantel met veel vlieguren
augustus 2017 augustus 2017
augustus 2018 augustus 2018
.september 2016 .september 2016
..augustus 2018 ..augustus 2018