Tips voor het omgaan met (het einde van) de droogte in eigen tuin

augustus 2018

Wanneer je niet echt beregend hebt, volgen hier wat adviezen om de tuin zich zoveel mogelijk te laten herstellen. Wanneer de echte droogte eindigt weten we niet, elke bui is voorlopig meegenomen.

Tijdens de laatste droge weken:
- Alles is broos en kwetsbaar, beroer de bodem zo min mogelijk, bedek hem met plantenafval (mulch). Loop liefst ook niet tussen de planten
- Giet af en toe een gieter water om planten levend of in bloei te houden en herstel na afloop van de droogte sneller op gang te brengen
- Knip uitgebloeide bloemen weg maar laat ook wat staan voor zaad
- Zorg voor een waterplek voor insecten, vogels en egels.

Je ziet aan de planten wanneer het herstel is ingezet als het klimaat in je tuin begint te veranderen door meer water en minder warmte:
- Knip uitgebloeide stengels van planten weg, strooi ze fijngeknipt op de bodem. De kern zal gaan groeien als de plant nog leeft. Door het afgestorven spul er tussen uit te halen, lijkt het snel weer groen en mooi. 
- Koester zaailingen die her en der staan en geef ze als het voldoende geregend heeft een nieuwe plek. Wied alleen maar weg wat je zeker weet dat je niet wilt.
- Rommel nog steeds niet teveel in de bodem.
- Zaai eventueel 2-jarigen, in de herfst zouden ze nog goed kunnen groeien.
- Snoei struiken terug met beleid, beter een goed herstelde kleinere struik dan een grote waarin veel moeizaam herstel te zien is.
- Maak een plan om voor volgende keren beter voorbereid te zijn op extremiteiten dwz grote hitte, langdurige droogte, storm, veel te veel regen, enz. Vraag eventueel tuinadvies (http://www.naturentuingoirle.nl/pg-17800-7-89032/pagina/00_03a_tuinadvies_en_-cursus_naturentuin_goirle_tuinadvies_anneke_scholte.html).
De komende rondleiding op 19 augustus staat vanzelfsprekend ook in het omgaan met de droogte en hitte..

03 Knip plantenafval als beschermlaag op de bodem 03 Knip plantenafval als beschermlaag op de bodem
02 Knip een deel van de uitgebloeide stengel weg 02 Knip een deel van de uitgebloeide stengel weg
01 Af en toe een gieter bij een plant 01 Af en toe een gieter bij een plant