• Openingstijden & Route
  • Kinderen
  • Verkoop
  • Tuinvrienden
  • Op afspraak
  • Gastenboek
  • Januari
  • Februari
  • Maart
  • April
  • Mei
  • Juni
  • Juli
  • Augustus
  • September
  • Oktober
  • November
  • December
  • Werkervaringen
  • Inspiratiebronnen

Tuinadvies

Een tuin naar je hart is voor iedereen binnen bereik. Groot of klein, zon of schaduw, veel of weinig onderhoud, je kunt er een klein natuurgebiedje van maken. Ontspannen als je de achterdeur open doet en verrast worden door steeds weer een nieuwe bloem. Je tuin als een eenheid ervaren die bij je past. Klik door onderstaande foto's.

 

01 Beginsituatie tuin Liesbeth02 Tekening en overleg tuin Liesbeth03 Alles eruit, grenzen, tuin Liesbeth04 Pad aangelegd tuin Liesbeth05 Plantjes ophalen bij de Naturentuin tuin Liesbeth06 Alles per vak gesorteerd tuin Liesbeth07 Aangeplant, sproeier tuin Liesbeth08 Na 3 maanden tuin Liesbeth 109 Na 3 maanden tuin Liesbeth 210 Na 3 maanden tuin Liesbeth 311 Tuin Coby beginsituatie12 Tuin Coby na de aanplant13 Tuin Caroline voor de aanplant14 Tuin Caroline na 2 maanden15 Tuin Beitske16 Tuin Cor en Peer na 5 maanden

 

Lees hieronder

  1. Hoe het in zijn werk kan gaan bij tuinadvies
  2. Reacties van klanten die tuinadvies kregen
  3. Wat ecologisch tuinieren in kan houden
  4. Hoe maak je zelf je tuin natuurvriendelijker

 

1. Tuinadvies hoe en wat: een ecologische tuin op maat
Ik kom graag kijken en meedenken. Dit kan variëren van 2 uur inspireren en op gang helpen tot een uitgewerkt tuinplan met planten erbij.
a. We beginnen met de huidige situatie en de wensen die er leven: hoe is het gebruik, welke bloemen of kleuren en geuren, welke dieren wil je lokken. Of eenvoudig minder onderhoud en meer genieten.
b. Ik maak een voorstel: tekening en plantenlijst. Dit bespreken we, eventueel met foto's. We maken een planning.
c. De planten worden verzameld. Planten uit de Naturentuin hebben de voorkeur, ik weet hoe deze planten het doen, ze hebben zich bewezen. En daarbij zijn ze gekweekt zonder gif en kunstmest, zodat ze niet hinderlijk zijn voor insecten. Maar vaak wordt het ook aangevuld met planten uit tuincentra of kwekers. Ondertussen wordt de tuin voorbereid met wat er nodig is.
d. Wanneer de planten bij de klant zijn gaan we een dag(deel) plaatsen en aanplanten. In principe plant de klant zelf en zet ik de plant op de juiste plek maar dit kan ook anders zijn. Tot slot is er een onderhoudsplan en kan het groeien beginnen.
e. De kosten voor tuinadvies zijn € 60,- per uur (BTW-vrij) excl Greenwheels-reiskosten (behalve dichtbij). Een advies is minimaal 2 uur. Stuur een e-mailbericht voor meer informatie. 

 

2. Reacties van Tuinadviesklanten:

Myriam Pijnappel en Willem van den Biggelaar:
De tuin die Anneke voor ons ontworpen heeft is natuurlijk, kleurrijk en origineel. Anneke neemt jouw inbreng mee in het ontwerp van de tuin. Binnen een paar maanden hadden we een volwaardig bloeiende tuin. Daarnaast geeft Anneke ook veel praktische tips over aanplanten en onderhoud.

Ingeborg Maas en Niels Bruggenwert:
Door de nauwe samenwerking met Anneke, haar goede ideeën op het gebied van vormgeving en functionaliteit en fijne manier van overleg en afstemming kunnen wij genieten van een prachtige tuin. We zijn erg blij met onze organisch vormgegeven tuin waarin authentieke planten gedijen die op elkaar afgestemd zijn in groei-en bloeiseizoen.

Ramon de Louw van buurtmoestuin "We lusse ze gruun":
Dankzij het advies van Anneke heeft We lusse ze gruun een vliegende start kunnen maken. Ecologisch tuinieren kent veel facetten en dankzij het goede basisontwerp en de prettige manier van meedenken en -werken aan de verdere invulling is de tuin in korte tijd uitgegroeid tot een echte tuin waar veel te zien valt. Met ruimte voor mens en natuur.

Hanneke Andriessen:
Wij hebben genoten van onze voortuin. Verrassend wat er iedere keer tevoorschijn kwam.
Onze vraag aan jou dat we een bloemen tuin wilde is uitgekomen. We zijn er heel blij mee. Dit wordt onze eerste winter dus hebben nog geen ervaring met jou winter plan maar tot nu toe volgen we je tips op.

Bernadette Beljaars: 
Iik heb enorm genoten van mijn tuin. Heel veel bloemen, heel veel bijen, vlinders en hommels tot laat in de herfst. Deze week heb ik mijn aardappelen geoogst, ongeveer 3 kilo schat ik en heb ik nog soep op van mijn courgettes. Ook in een kleine stadstuin kun je een bloemen- en planten- en dierenparadijsje maken en een bijdrage leveren aan het behoud van diversiteit in de natuur.

Francis Niesten:
Hierbij wil ik je even laten weten hoe Ad en ik enorm genieten van de tuin die jij vorig jaar aangelegd hebt. Het is steeds weer een feest om er doorheen te lopen. Wanneer we in de kamer of keuken zitten en we kijken de tuin in, lijkt hij zoveel groter dan voorheen door de indeling die je gemaakt hebt. Het is ook alsof de tuin ons dan naar buiten lokt... Zelf begin ik ook zicht te krijgen op welke planten ik nog waar wil hebben. Dat is leuk, daarmee gaan tuin en ik steeds beter op elkaar afstemmen. Wanneer mensen op bezoek komen valt hun mond vaak open van verbazing: wat een prachtige tuin hebben jullie. Jé, hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen. Dus kortom: je hebt ons heel blij gemaakt met jouw tuinontwerp en jouw werk daarin. Dat wilde ik je even laten weten.

 

3. Ecologisch tuinieren betekent samenwerken met de natuur.
Zonder gif of kunstmest kunt u uw tuin beheren en werken aan een goede opbrengst die gezond is voor uzelf en het milieu. Biodiversiteit, samenhang en kringlopen zijn de belangrijkste aspecten.
Kijk verder in de tuinwerk-kalender bij elke maand wat het in de praktijk inhoudt.

 

4. Hoe maak je zelf je tuin natuurvriendelijker
a. Soortenrijkdom
Het belangrijkste is een grotere biodiversiteit oftewel soortenrijkdom. Als er een grote verscheidenheid is aan planten dan zullen de dieren volgen. Allereerst is het goed op een rijtje te zetten hoe het klimaat en de bodem in de tuin op de verschillende plekken is. Waar is het warm en veel zon, waar vochtig en donker, hoe is de bodem er aan toe? Elke plant heeft zo z’n voorkeuren. Als een plant goed staat is er vrij weinig verzorging nodig en gedijt de plant zelfs bij extreme weersomstandigheden. Zorg voor een diversiteit aan sferen in de tuin want ook dieren zoeken de voor hen beste plek. Misschien is er zelfs ruimte voor een vijver(tje). Denk vervolgens aan groeilagen zodat de bodem altijd bedekt is met planten die je wel wilt in plaats van onkruid wat minder gewenst is. In een border kunnen bodembedekkers, kruidachtige planten en struiken of bomen samen groeien. Eronder kan een strooisellaag gelegd worden.

b. Bijenvriendelijk
Tegenwoordig kun je via internet heel makkelijk de bloeiperioden achterhalen. Voor bijen en vlinders is het belangrijk dat in elk seizoen op elk moment er bijenvriendelijke planten bloeien. Dat betekent dat de bloem niet gevuld maar enkelvoudig moet zijn zodat de insecten goed kunnen landen. Er moet veel nectar te halen zijn zodat bijen niet veel bloemen hoeven te bezoeken om voldoende te kunnen verzamelen. Vroege bloemen zijn bijvoorbeeld de krokussen en boswilg, laat in het jaar zijn er de herfstasters en de bloeiende klimop. Als er veel insecten zijn, komen er ook meer vogels maar zijn er juist minder luizen en plaagbeesten. Zo creëer je een voedselkringloop in eigen tuin.

Een andere kringloop is die van de voeding uit plantenafval. Zorg voor eigen compost door het tuinafval te verwerken en vergroot daar mee het bodemleven en in zijn geheel de stabiliteit van de tuin. Een berg snoeihout trekt weer ander leven aan zoals paddenstoelen. De tuin wat minder opruimen zorgt voor veel natuurlijk leven.

Laatste nieuws

Nieuwe soorten te bestellen in de Naturentuin

Nieuwe soorten te bestellen in de Naturentuin

Meer

Er zijn weer grelinettes!

Er zijn weer grelinettes!

Meer

Meer nieuws

Agenda

De tuin is 's middags open

26 mei 2022 - 13:00 uur

De tuin is 's middags open

02 juni 2022 - 13:00 uur

De tuin is 's middags open

09 juni 2022 - 13:00 uur

De tuin is 's middags open

16 juni 2022 - 13:00 uur

De tuin is 's middags open

23 juni 2022 - 13:00 uur

Meer agenda

Agenda

  • 26 mei
  • 02 juni
  • 09 juni
  • 16 juni

Contactgegevens

Naturentuin Goirle - Anneke Scholte
Bezoekadres: Naturentuin, Nieuwkerk 2
5051 PN Goirle
t: 06- 305 87 942
Triodosbank NL62TRIO019.84.33.859
anneke@naturentuingoirle.nl

Routeplanner
Btwnr. NL0508.32.335B02
Kvknr. 18064935

Deel deze pagina

Contact


  • Naturentuin Goirle - Anneke Scholte
  • Bezoekadres: Naturentuin, Nieuwkerk 2
  • 5051 PN Goirle
  • anneke@naturentuingoirle.nl

 

Laat een bericht achter


Zoeken


Copyright 2022 - Naturentuin Goirle - Anneke Scholte
Inloggen | Sitehand - Website met apps | Ziber - PSD naar html | Design by Adviesbureau Fons Smits